Gan Gá le tarlú Nimhiú Bia

9 Meitheamh, 2007 Catagóirí: Airteagail Sláinteachas, Nuacht Clibeanna:

Le sábháilteachta bia anois imní príomhshrutha, i ndiaidh an 1998 reachtaíocht sláinteachais, is fiú a bhreithniú i gcás ina bhfuil gnóthaí bia mó atá i mbaol. Dar leis Siobhan McEvoy, Gníomhach Príomh-Oifigeach Sláinte Comhshaoil, An Roinn Sláinte agus Leanaí, Ba mhaith le sáruithe sláinteachais tipiciúil san áireamh:

- Miondealú i rialú teochta. Mar shampla,, bia bruite ar chlé ag teocht an tseomra ar feadh tréimhse fada nó fuaraithe bia thar oíche i cistin.
- Easpa saoráidí níocháin láimhe leordhóthanach, rud a chiallaíonn de ghnáth gan aon gallúnach nó saoráidí a thriomú.
- cleachtais míshláinteach, lena n-áirítear láimhseáil feoil amh agus cócaráilte gan lámha a ní nó a stóráil taobh feola amh agus cócaráilte le taobh sa seomra céanna fuar.
- Dromchlaí Salach, de ghnáth ar an carnadh salachar ar worksurfaces, trealamh agus fearais cócaireachta.

Ós eol cá háit le tosú i ngleic le sábháilteacht bia, áfach,, Is féidir a bheith ina fhadhb. Is é an pointe is éasca ag tosú ar an IS340:1994, treoir shoiléir don oibreoir bia. Tá sé ceadaithe go sonrach faoin reachtaíocht nua agus, go pointe áirithe, Demystified an dlí. “Má tá gnólachtaí cloí leis an gcaighdeán seo beidh shásaíonn siad an dlí agus a laghdú go dtí leibhéal an riosca maidir le os cionn beagthábhachtach ceist sábháilteachta bia, ” Manus Ó Brolcháin, Oifigeach um Chaighdeáin don earnáil bia leis an Údarás um Chaighdeáin Náisiúnta na hÉireann (NSAI), comhairle. Go bunúsach, an IS. 340: 1994 sainmhíniú ar na céimeanna chaighdeánach i ngníomh lónadóireachta agus conas a chuirfidh cosc ar rioscaí bia ar eolas ó tarlú.

Ach IS an. 340: 1994 ina n-aonar nach bhfuil go leor. Dul i ngleic le sábháilteacht bia, Tá oiliúint sláinteachais do bhainisteoirí agus don fhoireann ní inmholta amháin ach – faoin dlí – ceanglas. Ag éirí níos, gnóthaí Tá síniú suas go dtí na cúrsaí ceadaithe ar fáil ag an Chomhpháirtíocht Náisiúnta Sláinteachais. Chomh luath agus atá an bunúsacha sláinteachais agus oiliúint i bhfeidhm, Is féidir le gnóthaí a thabhairt isteach ansin an HACCP iomlán (le hanailís ar ghuais) córas atá de dhíth chomh maith de réir dlí.

Cuireann an reachtaíocht an dualgas maidir le sábháilteacht bia go daingean ar an oibreoir bia, agus an ceart sin, mar atá gach uile ráig de nimhiú bia in Éirinn é a chosc.
“Oiliúint bhuntaca le réiteach fadhbanna go leor” Dar leis Siobhan McEvoy. “Le rialú teochta, Mar shampla,, má foireann oilte iad a fhios agam cén fáth nach mór bia a fhágáil amach ag teocht áirithe agus le héifeachtaí teas ar an bhfás baictéir go bhfuil siad níos lú seans ann go botúin a dhéanamh thuiscint.”

Bearta praiticiúla a chosaint bhia san áireamh a stóráil bia amh agus cócaráilte i cuisneoirí ar leith nó iad a dheighilt i seomra fuar. Cuir dath códaithe chopping boird do ghrúpaí áirithe bia a laghdú freisin, an baol tras-éilliú. Criosú réimsí éagsúla sa chistin do starters, milseoga, Tá bia amh agus bia a bhfuil cócaireacht smaoineamh maith freisin. Inmhíolú Tá an-a chosc agus is féidir feithidí nó lucha dul i ngleic le scáileáin feithidí ar fhuinneoga agus ar dhoirse, diúscartha dramhaíola is cuí agus is killers eitilt ultra-Violet. Dar leis Siobhan McEvoy, Is iad na fachtóirí is mó i soláthar bia atá sábháilte “glan, áitribh atá deartha go maith, monatóireacht rialta teocht, modhanna diúscartha dramhaíola agus bunús maith cleachtais oibre.”

I gcás roinnt daoine a bhfuil baint acu leis an tionscal bia, sláinteachais atá fós le feiceáil mar a fhorchur agus ar seachrán ó lá go lá ar an dúshlán a oibriú gnó. “Go traidisiúnta príomhchócaire claonadh chun díriú ar a chinntiú go bhfuil an uigeacht, aroma, blas agus cur i láthair mhias a bhí den chaighdeán is airde, agus mar ní féidir le sábháilteacht bia bharr gur tugadh an tosaíocht atá sé tuillte,” Dar le Denis Tucker, CERT ionadaí ar an Chomhpháirtíocht Náisiúnta Sláinteachais.” pointí sé amach go bhfuil fianaise shoiléir ann anois ar athrú san ordú, an pecking na tosaíochtaí. “Imní a bhaineann le sábháilteacht bia atá ag tosú ar an dúshlán agus fiú smaoineamh comhghnásacha maidir le táirgeadh bia tionchar a imirt.” Manus O Brolcháin Aontaíonn. “Taobh amuigh de na riachtanais reachtaíochta, Tá go leor daoine sa tír seo dlíthíoch agus is féidir leat lorg anois foinse na baictéir nuair a tharlaíonn truailliú. Is ar mhaithe le gach gnó bia a chomhlíonadh an dlí sláinteachais.”

Níl aon amhras ach go bhfuil an tsábháilteacht anseo chun fanacht mar ábhar imní don té atá ag plé le bia. “Má tá an ráig de nimhiú bia a rianú le bunú ar leith agus caighdeáin sábháilteachta atá le fáil a bheidh leordhóthanach,” Denis warns Tucker, “Beidh a bhainistiú aghaidh an rigours iomlán an rialacháin sláinteachais bia chomh maith le cailleadh muiníne custaiméara. Ar an drochuair, cé go bhfuil go leor smaointeoirí comhleanúnach ar shábháilteacht bia sa tionscal seo tá roinnt a bheidh le fáil ar mian leo.”

Tá an Chomhpháirtíocht Náisiúnta Sláinteachais an t-ainm trádála do Chomhpháirtíocht na Gníomhaireachtaí Rialtais agus Ionadaithe Tionscal Comhlachtaí a bunaíodh chun a fhorbairt , chun cinn agus a chomhordú ar réimse tionscnamh oiliúna sábháilteachta bia don Earnáil Bia na hÉireann. Tá an NHP atá cláraithe do CBL in Éirinn, 9535893H uimhir Clárú agus an seoladh gnó Cúirt na Mainistreach, Bloc B. Sráid na Mainistreach Íochtarach, Baile Átha Cliath 1.